luni, 31 mai 2010

PROIECT DE GOSPODARIE RURALA ECOLOGICA

Din cei 21,6 mil. de locuitori ai României ( rec. 2008) cca 55 % traiesc în cele 320 de municipii si orase ale tari, iar din acestea mai mult de 85% au sub 50.000 de locuitori. Se poate de aceea considera ca populatia cu caracter rural este înca prepondrerenta în tara noastra, ea reprezentînd practic peste 60%.

Interesul turistic pe care îl prezinta tara noastra pentru calatorul strain, depinde si de aspectul satului, de cumintenia traditionala a împacarii acestuia cu natura si de surpriza cu care turistul occidental, obisnuit cu rigoarea, adesea monumentala, de acasa, afla ca farmecul si frumosul poate fi daruit chiar mai linistitor, în aceeas masura, cu modestie.

Pretentiile de confort, dinamica vietii de famile, relatiile sociale, toate au evoluat si în mediu rural. Dupa o perioada de emigrare a generatiilor tinere catre oras si de parasire a satului, se constata o tendinta mereu mai accentuata de întoarcere la matca. Si odata cu aceasta repopulare, satul îsi pierde mereu mai mult personalitatea prin înlocuirea alcatuirilor traditionale, cu noi forme nefericit caricaturale, care provin din interpretarea fara pricepere, a modelelor urbane.

Dintre toti specialistii care conlucreaza la realizarea si integrarea în natura a spatiului construit, arhitectul este cel caruia îi revine sarcina de a selecta din patrimoniul nostru traditional ceeace este peren, de pilda principiul negocierii cu mediul ambiant sau, cel al controlarii impactului climatic si a utilizarii energiei incidente în folosul locuirii. Tot el este singurul care poate armoniza experienta mostenita cu cele mai moderne mijloace de echipare, asigurînd astfel confortul spatiului construit si respectîndu-i totodata continuitatea.

Arhitectul, inevitabil creator de modele, este pe deplin raspunzator de imaginea pe care mediul în care profeseaza o transmite calatorului strain, venit sa afle alta ambianta decât cea de acasa sau pe care a mai întîlnit-o în drumetii anterioare.
Si, în aceasta privinta, estetica satului joaca un rol decisiv deoarece poate compromite peisajul, oricât de remarcabil ar fi acesta.

Scopul proiectului

Uniunea Europeana acorda mai multe categorii de credite nerambursabile în vederea restructurarii si modernizarii zonelor rurale. Locuitorii unui sat situat la cca 30 km de Bucuresti ( detalii în anexa 1 ) doresc sa obtina un asemenea credit cu scopul de a se reorienta în sensul productiei bio-ecologice. Obtinerea creditului este conditionata de realizarea efectiva a ansamblului gospodariei unei familii care, sub aspect ecologic, economic, estetic, traditional si social sa poata constitui un model. Gospodaria va trebui de asemenea sa asigure familiei un grad cât mai mare de autonomie energetica si economica.
PUG al localitatii, avizat în 2008, prevede extinderea satului actual prin realizarea, pentru locuitorii capitalei, a unui ansamblu de cca. 600 de loturi ( S. cuprinsa între 750 – 1000 mp ) cu toate dotarile necesare, complexul fiind amplasat, în mare parte, pe malul unui lac care va fi asanat.

Tema proiectului

Ceea ce urmeaza este o propunere de tema care poate fi completata sau îmbunatatita de catre proiectant.

1)Terenul
Familia care urmeaza sa faca cererea de credit, poseda în imediata apropiere a viitorului centru al localitatii, în vecinatatea bisericii satului ( 1658, Monument Istoric cat. A) un teren în suprafata de 1208 mp. (ptr. dimensiuni, orientare, vezi anexa 2) pe care urmeaza sa se realizeze ansamblul gospodariei.
Terenul este plat, pînza freatica se afla la o adîncime de cca 16 m., studiul geologic a relevat conditii normale de fundare, putîndu-se prevede realizarea unui subsol.

2)Ansamblul gospodariei
Gosodaria va trebui sa asigure locuirea si nevoile minimale de subzistenta ale familiei
prin crearea posibilitatii de realizare a unei microproductii.

2.1) Locuinta S, ( sau demisol) P + etaj în acoperis, realizata cât mai economic, de
preferinta folosind la materiale usor de procurat în zona si posibilitatile locale realizare,
va fi foarte bine izolata asigurînd în acelas timp un grad ridicat de confort.

Locuinta va trebui sa cuprinda cel putin urmatoarele functiuni :
  • la parter - o camera de zi cu un spatiu de luat masa, bucatarie (min. 8 mp), camara, vestiar, grup sanitar, la subsol (sau demisol) o încapere gospodareasca ( spalat, calcat rufe etc), camara- alimente, mic atelier, spatii pentru depozitare si pentru instalatii.
  • la etaj ( sub acoperis ) baie, 2 ( putând ajunge la 3 ) dormitoare
Va trebui prevazuta o zona de teren ptr. o eventuala extindere viitoare.

2.2). Sera ( 350 mp.) dotata cu toate instalatiile necesare sau, la alegerea proiectantului, poate fi rezervata o suprafata din teren ( cca 350-400 mp) afectat altei activitati de productie.

2.3) Spatii, dotari anexe : bucatarie de vara, terasa-pergola, încapere depozitare scule gradina, loc ptr. compresor si sistemul computerizat de stropit, (poate fi grupat cu sera) atelier, dep.lemne, foraj,adapost pasari,iepuri, fosa septica – ingropata, accesibila ptr.vidanjare – garaj ptr. un autoturism ( se poate grupa cu atelierul)

2.4) Plantatii, gradina de zarzavat – verdeturi

Se pot prevedea sisteme de captare de energie solara, eoliana sau se pot utiliza pompe de caldura ( aer sau geotermic). Costurile se pot acoperi prin cooperare cu inst. de cercetari sau prin credit U.E.

Juriul va putea acorda celor mai bune proiecte trei premii în valoare de 4000 , 2000 si 1000 de R0N.

Realizarea gospodariei va începe în cursul acestui an cu constructia locuintei si a serei, astfel încât întregul ansamblu sa poata fi gata la sfîrsitul anului 2011.
Membrii colectivelor premiate sunt invitati, daca vor dori, sa se implice direct în experiment, eventual participînd chiar la lucrarile de constructie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu